Legea prin care ONG-urile ale căror denumiri sunt asemănătoare cu cele ale unor autorităţi sau instituţii publice de interes naţional ori local sunt, practic, interzise a fost contestată la Curtea Constituţională de preşedintele Traian Băsescu. Iniţiată în 2010 de un grup de deputaţi PNL, PSD şi UDMR, legea pentru care Parlamentul şi-a dat votul final pe 10 decembrie ar avea efecte şi asupra proiectului politic al lui Băsescu, respectiv Fundaţia Mişcarea Populară şi partidul cu acelaşi nume aflat în curs de înfiinţare.
Astfel, potrivit legii contestate, asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile care au denumiri ce “pot crea confuzie” au obligaţia să şi le modifice în maximum 2 ani. În caz contrar, vor fi dizolvate sau radiate din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.
Preşedintele reclamă legea invocând, printre altele, că ar fi permisă aplicarea retroactivă a acesteia. “Noile cerinţe în privinţa denumirii asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor au efecte retroactive întrucât instanţele de judecată şi persoanele care au înfiinţat asemenea entităţi nu aveau cum să ia în considerare noile prevederi, iar acum, practic, se regăsesc într-o altă situaţie juridică decât cea avută în vedere la data constituirii”, se arată în sesizarea semnată de Băsescu.
Legea a fost adoptată în primă fază de Parlament pe 19 iunie 2012. Ulterior, Băsescu a cerut reexaminarea, proiectul primind a doua oară votul final în Camera Deputaţilor, fără a-i fi modificat în mod esential conţinutul, pe 10 decembrie 2013. 264 de deputaţi au susţinut-o în timp ce doar 32, cei ai PDL, s-au opus. În februarie, legea fusese adoptată şi în Senat cu o largă majoritate.
Legea prin care ONG-urile ale căror denumiri sunt asemănătoare cu cele ale unor autorităţi sau instituţii publice de interes naţional ori local sunt, practic, interzise a fost contestată la Curtea Constituţională de