O revizie costă minim 200 de lei, iar mulţi ieşeni nu conştientizează riscurile la care se supun atât pe ei, dar şi pe ceilalţi vecini din bloc. Toţi se gândesc că n-o să li se întâmple tocmai lor, dar acumulările de gaze şi intoxicările cu monoxid de carbon sunt din ce în ce mai frecvente. Un studiu recent arată că emisiile de monoxid de carbon în blocurile cu centrale murale sunt peste limitele admise.
Mulţi ieşeni joacă loteria rusească în această iarnă. Una din două centrale de apartament nu este supusă verificării tehnice periodice, astfel că funcţionarea acestor „bombe de apartament” este lăsată la voia întâmplării. Statisticile oficiale arată că 25.000 de centrale de apartament din totalul de 50.000 existente în Iaşi n-au mai fost verificate de ani de zile, riscul acumulărilor de gaze fiind extrem de mare. Un studiu recent relevă un alt pericol ignorat de opinia publică: emisiile de monoxid de carbon în blocurile cu centrale de apartament depăşesc cu mult limitele maxime admise.
Ultima explozie provocată de o centrală de apartament defectă a avut loc la Piatra Neamţ
50.000 de centrale în Iaşi
Dintre cele 90.000 de apartamente din Iaşi, 37.000 sunt racordate la sistemul centralizat de distribuţie a agentului termic. 53.000 de ieşeni s-au debranşat de la reţeaua fostului CET şi, dintre aceştia, aproximativ 50.000 deţin centrale termice de apartament. Numai că acestea devin foarte periculoase dacă nu sunt verificate de personal specializat în domeniu, odată la doi ani. Iar în Iaşi nici 25.000 de centrale nu sunt verificate. „O verificare durează aproximativ două ore şi costă undeva la 200 de lei, dacă nu sunt necesare piese de schimb. Problema este că foarte mulţi nu-şi verifică periodic centralele, deşi sunt obligaţi prin lege. Este riscant. Oricâte sisteme de siguranţă ar avea, o scăpare de gaze se poate întâmpla, cum se poat