REŢETĂ COZONAC DE CRĂCIUN. Cozonacul, fie că este cu nucă şi cacao sau cu rahat, este desertul tradiţional al masei de Crăciun. Nutriţioniştii recomandă să nu mâncăm prea mult cozonac în perioada Sărbătorilor de iarnă, mai ales dacă nu vrem să ne îngrăşăm.
O singură felie de cozonac are până la 180 de kilocalorii, afirmă medicii, motiv pentru care aceştia ne recomandă o singură felie pe zi, de preferat în afara meselor principale, ca aliment dulce.
Mai jos puteţi citi două reţete simple pentru cozonac.
COZONAC DE CRĂCIUN cu rahat
Ingrediente:
● 1 kilogram de făină
● 50 grame drojdie
● 400 grame de zahăr
● 500 mililitri de lapte
● 100 mililitri de ulei
● 6 ouă
● coaja de la o lămâie
● 1 sticluţă de esenţă de rom
● 3-4 bucăţi de rahat
● 2 linguri de cacao
● nucă măcinată
● vanilie
● 1 praf de sare
Preparare:
Se cerne făina de 2-3 ori pentru ca cozonacul să iasă pufos. Apoi, se prepară maiaua din drojdie: 2 linguri de făină şi 50 de mililitri de lapte. Se dizolvă zahărul (350 de grame) şi vanilia în restul de lapte, care este încălzit în prealabil. Gălbenuşurile se freacă cu sare şi cu coaja de lămâie.
Mai apoi, se adaugă peste făină, maiaua, laptele, gălbenuşurile, treptat, timp în care compoziţia se frământă continuu. La sfârşit se adaugă uleiul, iar mai apoi se mai frământă compoziţia încă 5 minute. Se lasă la dospit în jur de o oră.
Între timp, se amestecă nuca cu albuşurile bătute spuma, cu 50 grame de zahăr, 2 linguri de cacao şi romul.
Se porţionează aluatul în 3 părţi egale, apoi se întinde foaia de aluat, se adaugă deasupra umplutura de nuca şi rahat, se rulează, şi se stropeşte cu apă şi se presară zahărul şi apoi se punem în tava. Se mai lasă la dospit circ