Capitalismul, în forma sa actuală, este strâmb, spune Papa Francisc, desemnat personalitatea anului de revista Time. De ce riscă Suveranul Pontif să fie etichetat drept marxist?
Pe 13 martie 2013, când a devenit al 266-lea papă, Jorge Mario Bergoglio a refuzat maşina de protocol şi a venit la ceremonia de învestire cu autobuzul, mijloc de transport pe care îl preferă încă de pe vremea când era Arhiepiscop de Buenos Aires. Odată ajuns papă, a ales să locuiască într-un apartament obişnuit în locul reşedinţei oficiale. A declarat că îşi găteşte singur, nu ezită să-şi care bagajele şi apare în public încălţat cu nişte pantofi negri obişnuiţi, în contrast cu eleganţii pantofi roşii ai predecesorului său.
Tot constrastant a fost şi momentul când, în iulie, a venit la reşedinţa de vară papală într-un Ford Focus de 16.000 de dolari, spre deosebire de Papa Benedict care obişnuia să călătorească cu un Renault construit pe comandă, cu BMW X5 sau Mercedes. ”Mă doare când văd un preot sau o călugăriţă cu o maşină de ultimă generaţie. Chiar nu poţi să faci asta. Maşina este uitilă pentru a face o mulţime de lucruri, dar, vă rog, alegeţi una mai modestă. Dacă vă plac cele moderne, gândiţi-vă un pic la câţi copii mor de foame”, era forma prin care invita personalul Bisericii Catolice la mai multă modestie.
Pentru că trebuia să poarte un nume
Un papă care a luat numele Sfântului Francisc, protectorul săracilor şi care face parte din ordinul iezuit (apărut ca o formă de contracarare a Reformei, tot prin moderaţie) nu ar putea fi, în acelaşi timp, un admirator al Wall Street-ului. Primul său text, Evangelii Gaudium (Bucuria Evangheliei), publicat în noiembrie, critică aspru lipsa de echitate pe care o creează sistemul economic actual. Tema nu este nouă, dar enunţatată de Papa însuşi capătă dimensiuni noi. Pe scurt, în viziunea sa, capitalismul ”scăpat din frâie