Dacă unele cifre din bilanț par a indica o economie stabilă și în plină creștere, altele sugerează că, de fapt, problemele României sunt departe de a se fi încheiat
Produsul intern brut a crescut în primele nouă luni cu 2,7% față de aceeași perioadă a lui 2012. Cum în ultimul trimestru nu s-au înregistrat evoluții care să afecteze creșterea, vom avea, mai mult ca sigur, al treilea an consecutiv pe plus. Mai mult, se pare că evoluția economică pe 2013 va fi peste cea prognozată de autoritățile române ori de experții de la Banca Mondială, FMI ori Comisia Europeană.
La prima vedere, ar fi ceva motive de bucurie. O privire mai atentă asupra datelor macroeconomice ne spune, însă, că trebuie să fim puțin mai precauți. Potrivit Institutului Național de Statistică, agricultura, care are o contribuție de numai 5,8% la formarea PIB, a avut un an mult mai bun decât 2012 (mai exact, a crescut cu 18%), ceea ce a însemnat un punct procentula din creșterea PIB. Cu alte cuvinte, dacă anul agricol ar fi fost identic cu 2012, PIB-ul pe primele trei luni ar fi crescut cu doar 1,7%. Evoluțiile pozitive din industrie (+5% față de primele nouă luni din 2012) și tranzacțiile imobiliare (+2,2% față de ianuarie-septembrie 2012) merită, totuși, semnalate, mai ales că ele au contribuit cu 1,4, respectiv 0,2 puncte procentuale la creșterea economică.
Noi recorduri la export
Vești bune vin și din zona exportatorilor, care au reușit să vândă peste hotare, în primele zece luni, produse de peste 41 de miliarde de euro (cu aproape 10% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut). Mai mult, luna octombrie 2013 a reprezentat, cu exporturi de 4,7 miliarde de euro, un record absoult al economiei autohtone.
În timp ce exporturile cresc puternic (ceea ce face tot mai probabilă depășirea barierei de 50 de miliarde de euro pe întregul an),