Cauţi o reţetă de piftie, sarmale sau cozonac? Nu mai scotoci după cărţile de bucate sau prin reţetele mamei! Totul se găseşte pe internet. Tinerele gospodine, dar şi cei care abia se iniţiază în tainele bucătăriei pot găsi în mediul virtual nu numai ingredientele necesare, dar şi imaginile video ale etapelor de pregătire a bucatelor de Crăciun. Mai mult, poţi afla, din comentariile postate pe youtube ce anume trebuie evitat sau, adăugat, astfel încât sarmalele să îţi iasă ”ca la mama acasă”.
”1 kg de carne tocată, jumătate carne grasă, jumătate carne macră, un litru de suc de roşii, patru cepe tocate, 200 g de orez, frunze de varză, 2 linguri de pastă de tomate, 5 linguri de ulei, condimente, cimbru, sare şi piper”, îţi explică una dintre ”experte”, într-un clip postat pe youtube.
Citeşte şi: Reţetă tradiţională din Muntenia: Puricei
Şi tot de aici, poţi afla o reţetă tradiţională de cozonac cu nucă, aşa cum îl prepară gospodinele maramureşene, de la Botiza. Imagine HD! Singurul neajuns este că nu toate gospodăriile sunt dotate cu cuptoare cu lemne pentru ca produsul să aibă gustul celui preparat în nordul ţării.
Verifică şi nu experimenta!
Deşi reţetele de Crăciun ale bunicii par să se fi mutat pe internet, câtă încredere poţi să ai în ceea ce găseşti în spaţiul virtual? ”Internetul este o lume în care găseşti, aparent, de toate. Dar, în ceea ce priveşte calitatea informaţiei, rămâne de discutat. De multe ori, informaţia nu este acoperită de competenţă, iar onestitatea sursei ridică semne de întrebare. E foarte comod, dar dacă nu verificăm informaţia vom deveni foarte superficiali. Şi din păcate, asta s-a şi întâmplat. Desigur, pe internet găsesşti şi lucruri utile”, susţine Doina Işfănoni, doctor în etnologie.
Aceasta compară internetul cu o pădure în care întâlneşti şi uscăciuni, dar şi copaci frumoşi.
”Trebuie discernământ