Salarii compensatorii de ordinul sutelor de mii de euro pentru conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Culmea, salariile se acordă dacă membrii conducerii sunt revocaţi pe caz de incompatibilitate. Asta prevede o hotărâre votată acum câteva zile de Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, prin care se modifică şi se completează Regulamentul Intern al instituţiei, informeaza realitatea.net.
Cei nouă membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară şi-au luat măsuri de precauţie şi au decis, prin hotărârea numărul 73, din 18 decembrie, să-şi acorde compensaţii în caz de revocare din funcţie.
"La data încetării mandatului de membru al Consiliului ASF, ca urmare a revocării, conform prevederilor art 10 din OUG 93/2012(...), membrii Consiliului ASF beneficiază de o compensaţie de încetare a mandatului, echivalentă cu valoarea remuneraţiilor lunare brute (...) şi cuvenite până la data expirării mandatului", se menţionează în Hotărârea 73 a conducerii ASF.
Cei nouă membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară au fost numiţi în luna noiembrie şi au un mandat de cinci ani. Ei au, în medie, salarii lunare de 15.000 de euro. Culmea ironiei, compensaţiile se acordă în cazul în care şefii ASF sunt demişi pe motiv de incompatibilitate. Mai exact, articolul 10 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 93/2012, la care se face referire în hotărârea ASF, face trimitere la articolul 9 din acelaşi document, care enumeră, practic, situaţiile de incompatibilitate.
Aflăm, astfel, că cei nouă membri ai Consiliului ASF nu trebuie să fie, printre altele, parlamentari, membri de partid, să nu facă parte din consilii de administraţie ale unor societăţi financiare, să nu deţină acţiuni, nici ei nici rudele până la gradul trei, la astfel de entităţi. Totodată, şefii ASF nu trebuie să fie rude cu