Obiceiurile şi datinile îi poartă în întreaga țară. Locuitorii din Moldova care încă mai umblă cu "Capra" străbat România în lung și lat cu scopul de a face cunoscută această tradiţie, dar şi pentru a face un ban cinstit. Oamenii îi răsplătesc de cele mai multe ori cu cadouri, unele deloc de lepădat.
Aceşti colindători din Moldova se pregătesc de sărbători într-un mod mai puțin obișnuit: ei se plimbă cu "Capra" prin toată țara, pentru a le aminti oamenilor acest străvechi obicei.
"Este un obicei din moşi strămoşi, noi îl menţinem de foarte mulţi ani. Cu mult timp în urmă aşa făceau bunicii noştri. Unii ne văd ca pe nişte oameni adevăraţi, nişte îngeri cum s-ar spune, păzitori, iar alţii cu mai puţină băgare de seamă", spune unul dintre colindătorii care au venit tocmai din Piatra Neamţ.
Oamenii îndură frigul de afară, dar eforturile le sunt răsplătite de cei care stau să îi asculte.
"Noi suntem gradaţi. Aşa ni se spune în nordul Moldovei. Iar unul este capra. Nu câştigăm foarte mult. Ştiţi şi dumneavoastră că este criza aceasta foarte puternică în ţara noastră şi oamenii nu au surse financiare. Primim câte un bănuţ, doi. În total ar fi 50-60 de lei de persoană", mai spune acesta.
Obiceiul e transmis din generație în generație, iar originile lui se pierd în negura timpului.
"Căpriţa asta are foarte multe jocuri în fiecare an. E foarte bătrână. Dar oricum mai joacă după cum o vedeţi e foarte ageră. Noi venim în fiecare an", spune cel care intruchipează "Capra".