În ciuda problemelor de imagine cu care se confruntă Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (C.J.C.P.C.T.) Bihor, instituţia a organizat în luna decembrie, sprijinită de Primăriile din mai multe localităţi, evenimente de anvergură la care au participat mii de iubitori de colinde şi folclor.
Debutând pe 1 Decembrie, cu Gala „Vetre folclorice” și Festivalul de colinde, la Sânmartin, respectiv Husasău de Criș, „Zilele Culturii Populare Bihorene” au continuat cu „Festivalul de colinde religioase” (Aleșd, 8 decembrie), pentru ca, în 13 și 15 decembrie, să-și găsească apogeul la Ștei și Roșia, spectacolele „Tradiții și obiceiuri de Crăciun” și „Anul Nou pe Valea Crișului Negru”, unde și-au dat întâlnire formații, cete de colindători și ansambluri din localitățile menționate, plus altele din Căbești, Lazuri de Beiuș, Lazuri de Roșia, Uileacu de Beiuș, Remetea (Ansmblul folcloric maghiar „Keknefelejcs”), Răbăgani, Sohodol, Beiuș, Vadu Crișului și Oradea.
Acestora li s-a adăugat o pleiadă de tineri interpreți, care au adus pe scenă nu numai o variată gamă de colinde, „Capra” („Turca”), „Steaua”, „Viflaimul”, „Țuraleisa”, „Plugușorul” etc, ci și talentul și spiritul viu, autentic tradițional care mai domnește în universul satului bihorean.
Violeta Gherman, Simona Cap, Anca Pavel, Florina Morar, Vlad Ștef, Paula Lezeu, Maria-Alexandra Secan, Raul Leuce, Nicoleta Cuciula, dar și Daniela Rada, Mariana și Simona Tomele au încântat sutele de spectatori prezenți.
Remarcabilă a fost și parada Colindătorilor la Roșia, care a scos lumea din case, atrasă de frumusețea colindelor, a muzicii tarafurilor și de jocul măștilor care s-au întrecut pe sine în ghidușii și glume specifice evenimentului
Manifestările, organizate de C.J.C.P.C.T. Bihor, au fost sprijinite de autoritățile locale din aceste localități, bucurându-se de prezența,