De la 1 ianuarie 2014, unele firme mici vor intra în categoria firmelor mijlocii, iar altele vor deveni mari contribuabili şi îşi vor achita impozitele şi taxele direct la Bucureşti. Alte firme revin la Fiscul local, mulţumite că nu mai bat drumul până în Capitală, ca să obţină un banal certificat. „Spuma“ economiei locale se raportează direct la ANAF. La Dolj se fac bani grei din jocuri de noroc şi pariuri.
Fiscul a modificat criteriile prin care o firmă este declarată contribuabil mijlociu şi contribuabil mare, astfel că multe firme fac rocada în ceea ce priveşte locul în care îşi achită obligaţiile fiscale, precum şi organul fiscal care controlează respectivele societăţi. Prin două ordine emise de preşedintele ANAF în luna noiembrie, prin care se introduc două criterii ce trebuie îndeplinite de firmele care devin, în accepţiunea Fiscului, „contribuabili mijlocii şi contribuabili mari“, criterii care sunt: volumul obligaţiilor fiscale datorate, declarate de către contribuabili; cifra de afaceri raportată în situaţiile financiare încheiate la data de 31 decembrie a anului anterior celui în care se efectuează actualizarea. Fiecare dintre cei doi indicatori are o pondere de 50% în calculul formulei care stabileşte din ce categorie face parte contribuabilul respectiv.
La prima vedere, nu ar fi cine ştie ce modificare, dar aceasta schimbă radical relaţia firmei cu organul fiscal, precum şi locul în care se achită impozitele şi taxele. Pe site-ul ANAF (secţiunea „Informaţii publice“) au fost publicate recent listele cu firmele care vor fi contribuabili mijlocii şi mari din 2014. Astfel, în Dolj vor fi peste 500 de firme încadrate la contribuabili mijlocii, iar firmele cele mai mari cu afacerile cele mai importante sunt în număr de 36.
„Firmele declarate de la mici contribuabili la mijlocii vor plăti impozitele tot la Dolj, dar vor trece la alt compar