Magnatul Sheldon Adelson (foto), unul dintre cei mai mari proprietari de cazinouri şi hoteluri din SUA, este doar un exemplu de sutele de executivi care au profitat de o portiţă fiscală lăsată de guvernul american, prin care s-a evitat plata unor impozite de peste 100 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
În vârstă de 80 de ani, sprijinindu-se într-un baston albastru, miliardarul nu îşi ascunde într-un interviu pentru agenţia de ştiri dispreţul pentru taxe: "De câte ori să plăteşti taxe pe bani?".
Adelsone este foarte fericit când vorbeşte cu Bloomberg. Acţiunile imperiului său sunt la maximul ultimilor cinci ani, propulsându-i averea peste pragul de 30 de miliarde de dolari, nivel care îl plasează foarte aproape de clasamentul celor mai bogaţi zece oameni din America. Cu toate acestea, magnatul a evitat plata unor taxe de peste 2,8 miliarde de dolari, prin permutări complexe ale banilor în peste 30 de companii off-shore, menite să transmită moştenitorilor o avere de cel puţin 8 miliarde de dolari, conform unei documentaţii depuse de autoritatea bursieră din SUA (SEC). Asemenea lui, alte câteva sute de executivi s-au folosit de tertipuri legislative care a lăsat guvernul american fără taxe şi impozite de mai bine de 100 de miliarde de dolari, din anul 2000 până în prezent.
Asemeni lui Adelson, au procedat şi alte sute de oameni de afaceri, precum CEO-ul Facebook, Mark zuckerberg. Charles Ergen, preşedintele companiei americane de televiziune Dish Network şi designerul american Ralph Lauren au transferat peste 300 de milioane de dolari fiecare, evitând plata taxelor, potrivit calculelor Autorităţii bursiere din Statele Unite.
Legile federale ale Statelor Unite impun ca persoanele cu venituri de ordinul milioanelor de dolari, precum omul de afaceri Sheldon Adelson, care vor să-şi lase averea urmaşilor, să plătească o taxa de moştenire eg