Angajaţii români vor avea anul viitor mai multe zile libere decât în 2013, întrucât nouă dintre cele 12 zile de concediu stabilite prin lege vor fi în timpul săptămânii. Astfel, în 2014, aceştia vor beneficia de cinci weekenduri prelungite (a doua zi de Paşti, a doua zi de Rusalii şi 1decembrie, care cad luni, prima şi a doua zi de Crăciun şi primele două zile din anul 2015, care vor fi joi şi vineri).
Anul acesta, numai şase dintre cele 12 libere legale au fost în timpul săptămânii, astfel că guvernul le-a mai mai făcut „cadou” bugetarilor încă trei zile libere (2 şi 3 mai, precum şi 16 august) pentru ca aceştia să aibă weekenduri prelungite sau pentru a crea „punţi“ libere între sărbători. Zilele adăugate de guvern la calendarul sărbătorilor legale din 2013 au fost recuperate fie în două sâmbete, fie prin prelungirea programului de lucru şi s-au putut aplica şi pentru angajaţii din sectorul privat numai dacă acest lucru a fost stabilit de patronate.
În cazul în care specificul activităţii unei companii împiedică însă angajatorul să ofere zile libere salariţilor în perioada sărbătorilor stabilite prin lege, acesta trebuie să le acorde angajaţilor o perioadă de timp liber corespunzătoare în următoarele 30 de zile sau un spor de minim 100% din salariul de bază pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, potrivit prevederilor din Codul Muncii.
Cu 12 zile libere acordate pentru sărbătorile legale (1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Apostol Andrei, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun), România se află în a doua jumătate a clasamentului la nivel european.
În prezent, în economie lucrează 4,3 milioane de persoane, din care 1,2 milioane sunt angajaţi în sistemul bugetar.
Ce zile libere pentru sărbătorile legale sunt prevăzute în Codu