Cel mai important program al UE pentru cercetare şi inovare - Orizont 2020 - va investi 15 miliarde de euro pe o perioadă de 2 ani, în proiecte destinate creării de locuri de muncă.
Primele cereri de proiecte din cadrul „Orizont 2020” au fost lansate săptămâna trecută.
Pentru a ajuta universităţile, organizaţiile de cercetare şi întreprinderile să investească în produse şi servicii noi şi inovatoare, UE va pune la dispoziţia acestora, în următorii 7 ani, un buget de 80 de miliarde de euro.
Se speră că aceste investiţii masive vor stimula economia cunoaşterii şi vor promova descoperirile ştiinţifice în Europa, ajutând-o să ţină pasul cu concurenţii la nivel mondial.
Stimularea inovării şi creşterii economice
Pe lângă investiţiile private pe care le va atrage programul, acesta va furniza capitalul de pornire necesar stimulării progreselor şi descoperirilor tehnologice, facilitând transpunerea ideilor inovatoare în produse şi servicii.
Cererile de propuneri pentru 2014-2015 vizează alocarea a 500 de milioane de euro întreprinderilor mici şi mijlocii.
Pentru prima dată, Comisia şi-a precizat priorităţile de finanţare pentru următorii 2 de ani, oferind astfel mai multe certitudini cu privire la direcţia politicii de cercetare a UE. În 2014-2015, finanţările vor avea în vedere 12 domenii, printre care asistenţa medicală personalizată, securitatea digitală şiproiectele urbane inteligente.
Cercetătorii vor putea să acceseze finanţări prin Consiliul European pentru Cercetare, iar tinerii cercetători vor putea obţine burse.
Fondurile destinate sectorului industrial vor sprijini domenii precum tehnologiile informaţiilor şi comunicaţiilor, nanotehnologiile, sistemele avansate de fabricaţie, robotica, biotehnologiile şi cercetarea spaţială.
Sănătatea, agricultura, energia