În municipiul Fălticeni are loc un eveniment cultural de amploare dedicat unuia dintre cei mai mari actori de comedie ai României, regretatul Grigore Vasiliu Birlic, care s-a născut pe aceste meleaguri, făcând parte din prima generaţie de absolvenţi ai Liceului „Nicu Gane” din localitate.
E vorba despre Festivalul internaţional de teatru pentru tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, ajuns deja la ediţia a III-a.
Şapte zile de teatru de dimineaţa până seara, cu trupe din toata ţara, cursuri de teatru şi mari actori invitaţi la maratonul cultural.
Preotul a salvat de la demolare Casa de Cultură din Fălticeni
Draga Olteanu Matei a fost promotorul acestui festival, care a devenit deja o tradiţie, iar actriţa este şi preşedintele de onoare al evenimentului.
Nu mulţi ştiu însă că cel mai important rol l-a avut un preot de la o mică parohie situată la aproximativ zece kilometri de oraş. La Hreaţca.
Numele lui este Liviu Mihăilă, iar majoritatea activităţilor culturale din Fălticeni i se datorează.
De unde a pornit ideea? De la imaginea în paragină a Casei de Cultură din Fălticeni, îşi începe povestea preotul Mihăilă.
„Observam că acea casă de cultură cade în paragină, era propusă spre demolare. Dacă intrai aici nu se mai făceau activităţi, nu se mai juca teatru, cred că şi şobolani erau pe aici”, explică faţa bisericească.
Cu sprijinul Dragăi Olteanu Matei, preotul Mihăilă a reuşit să pună în scenă prima ediţie a festivalului, deşi organizarea acestuia a fost catalogată încă de la început drept o misiune imposibilă de autorităţi.
„Noi vrem să facem festivalul Birlic.
Şi a reuşit.
Trupa de teatru a părintelui Mihăilă
Preşedinte al Asociaţiei Fălticeni Cult