Situație extrem de gravă la periferia orașului Turceni, unde opt case şi mai multe hectare de teren agricol sunt acoperite practic cu nămol. Conducerea CE Oltenia este obligată prin normele de mediu să depoziteze cenuşa rezultată din arderea cărbunelui în termocentrale sub formă de şlam dens, adică într-un amestec cu apă. În zidul gropii de cenuşă a apărut o breşă, astfel că mii de metri cubi de şlam s-au scurs pe terenurile oamenilor. Zona a fost inundată timp de câteva zile, dar după ce s-a reuşit îndepărtarea apei, s-au văzut proporţiile dezastrului. Stratul de nămol din curţile oamenilor este de un metru. Case şi garduri distruse, animale şi păsări moarte, fântâni colmatate reprezintă doar o parte din dezastru. „Cine nu a văzut Iadul, să vină în satul nostru”, spun oamenii disperaţi. Conducerea complexului promite despăgubiri.
Apa pe care se chinuiau pompierii săptămâna trecută să o scoată din curțile localnicilor de la Turceni a fost înlocuită acum cu un strat de cenușă care depășește și un metru grosime, ajungând în unele locuri și la doi metri, spre disperarea localnicilor. Breșa apărută în zidul gropii de cenușă a termocentralei a făcut ca mii de metri cubi, dacă nu și mai mult, să o ia la vale, către casele oamenilor, intrând nu doar în gospodăriile acestora, ci și în locuințe. Accesul se face doar cu cizme foarte înalte sau cu camioane de mare tonaj.
Tot satul Sumaidane a fost îngropat, la propriu, în valul de cenușă provenit de la groapa termocentralei, oamenii privind neputincioși cum agoniseala de-o viață le este înghițită sub stratul de mâl de peste un metru. „Cine nu a văzut cum e Iadul să vină aici să se convingă. Peste tot e numai nămol și apă și nu că ar fi de-o palmă două, că nu ar fi problemă, dar e de peste un metru”, spunea un bătrân care nu a văzut în viața lui așa o nenorocire. Iar ca el mai sunt proprietarii altor case, zece o