Controalele efectuate ca urmare a ordinului prefectului de Argeş privind înfiinţarea Grupului de lucru pentru verificarea respectării regimului deşeurilor din judeţ s-au încheiat cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 686.500 lei plus o suspensare de activitate şi zeci de măsuri de remediere a deficienţelor.
În urma unei prime analize cu privire la operatorii autorizaţi cu desfăşurarea unor astfel de activităţi, a rezultat din baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Argeş că pe raza judeţului operează un număr de 87 de astfel de operatori. Dintre aceştia, 18 nu au colectat/tratat/valorificat deşeuri, 6 nu au funcţionat şi 13 şi-au încetat activitatea înainte de contriol (insolvenţă, faliment, societăţi radiate).
Astfel, controalele au fost făcute la un număr de 50 de operatori, constatându-se, evident, şi anumite deficienţe care au condus la următoarele sancţiuni: 30 de avertismente; 53 amenzi contravenţionale în valoare totală de 686.500 lei; 42 măsuri de remediere a deficienţelor cu termene precise de rezolvare a acestora; o suspendare activitate societate pe o perioada de 6 luni; 3 notificări prealabile suspendării autorizaţiei de mediu; o suspendare lucrări până la obţinerea acordului de mediu; o sistare lucrări până la eliberarea autorizaţiei de construire; un certificat de urbanism anulat şi o sesizare penală.
În urma acestor acţiuni de control au rezultat şi câteva concluzii. Ca urmare a cadrului permisiv de autorizare a acestor activităţi în judeţul Argeş, se observă că cei mai importanţi 8 operatori din domeniu nu sunt din judeţ, ci au deschis doar puncte de lucru în Argeş, sediile sociale fiind în cu totul alte judeţe sau chiar în străinătate. Spre exemplu, sediul social în Piatră Neamţ- punct de lucru în Stalpeni; sediul social în Ilfov- punct de lucru Călineşti; sediul social în Brăila- punct de lucr