Forma finala a pachetului de baza si a celui minimal a fost lansata in dezbatere publica, duminica, de Ministerul Sanatatii, ministrul Eugen Nicolaescu subliniind, intr-o conferinta de presa, ca proiectul prevede „in mod deosebit” trecerea de la medicina spitaliceasca la cea prespitaliceasca si de prevenire si depistarea precoce a bolilor, pentru a „descarca” spitalele de servicii nejustificate.
Odata cu pachetul de baza, ministerul Sanatatii introduce si “lista de asteptare” in policlinici si spitale. Concret, se vor stabili patru niveluri de prioritate prin care se va determina intervalul de timp in care pacientul trebuie sa ajunga la medic. Iar pentru doua niveluri se vor putea crea liste de asteptare.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca pachetul de baza avea nevoie de acordul scris al Comisiei Europene.
„Avem acest acord scris si, din acest moment, noi putem sa declansam toate procedurile legale de adoptare. Varianta finala este o varianta care cuprinde elementele fundamentale, urmand ca detalii pentru fiecare tip de serviciu medical sa fie in norme de aplicare la HG privind aprobarea acestor doua pachete”, a spus ministrul.
„Avand in vedere resursele limitate, sistemul sanitar nu se mai poate sustine in maniera in care functioneaza la ora actuala, concentrat pe spitale, care fac internari nejustificate sau fictive si sunt cele mai mari consumatoare de resurse. Ca urmare, in cadrul procesului de definire a pachetului minimal de servicii si a pachetului de servicii de baza, o componenta semnificativa este reprezentata de preventie”, se argumenteaza in nota de fundamentare a proiectului.
Astfel, noul pachet de baza, destinat pacientilor asigurati, cuprinde: servicii medicale de urgenta; servicii de preventie – numarul si tipul consultantiilor/analizelor de evaluare