În urmă cu trei săptămâni, administratorul Comcereal Bihor, Petru Ţiţ Andreescu, era ridicat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor pentru o pagubă de peste 3 milioane euro provocată statului.
Omul e acuzat că a furat 6.000 de tone de grâu din rezerva statului şi că a compromis alte peste 6.000 de tone. Totul, sub privirea îngăduitoare a angajaţilor Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, care raportau şefilor că stocul din Bihor e fără cusur.
Furt la scară mare
Grâul lăsat în grija Comcereal Bihor, în cantitate totală de 38.000 tone, era parte din aşa-zisa rezervă de siguranţă a statului pentru protecţia populaţiei şi a economiei în caz de calamitate ori război. Stocul a fost constituit în perioada 2000-2007 de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS), conducerea societăţii bihorene încasând lunar 150.000 lei pentru depozitare şi întreţinere.
Dispariţia grâului păstrat la Marghita şi contaminarea stocurilor depozitate în silozurile Batăr şi Tinca au fost descoperite în vară, când ANRSPS a vrut să mute cerealele în depozitele altei firme. Prejudiciul, enorm! Doar în cazul grâului furat, paguba calculată de funcţionari se ridica la 6,5 milioane lei, adică aproximativ 1,5 milioane euro, la care se adăuga contravaloarea cerealelor deteriorate: alte 7,5 milioane lei (aproape 1,8 milioane euro).
"Contractele îi obligau pe reprezentanţii firmei să întreţină grâul, să-l aerisească, să-l protejeze de rozătoare şi păsări. Au încasat banii şi nu au făcut nimic", a explicat BIHOREANULUI şi directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Sorin Hodişan (foto), unul din membrii comisiei de control care a descoperit neregulile de la Comcereal.
Tot atunci s-a descoperit, spune el, că pentru a obţine o chirie mai mare, administratorul societăţii s-a folosit de acte false şi a declarat dimensiuni