Daca 2012 a fost un an pierdut din punct de vedere economic din cauza caderii guvernului Ungureanu si a luptei politice din vara cu referendumul pentru demiterea presedintelui, 2013 a fost un an in care economia a luat aer, dar clasa politica, cu noua putere USL - PSD si PNL –, a facut tot posibilul sa o traga inapoi in mlastina.
Cu 70% din puterea parlamentara, USL si guvernul Ponta ar fi trebuit sa impinga economia in sus cum nu a putut sa o faca niciun guvern in ultimii 20 de ani, avand in vedere puterea de care dispune.
2013 ar fi trebuit sa fie un an in care sa se ia decizii economice care sa sustina cresterea economica pentru urmatorul deceniu si sa scoata Romania din recesiune. Guvernul Ponta ar fi trebuit sa aduca incredere in viitor, sa aduca si sa dea drumul la bani astfel incat sa se puna in miscare, macar in prima viteza, economia, consumul, afacerile si sistemul bancar, care sunt prinse de cativa ani in insolvente, amanari de plati de la o luna la alta, amanari de investitii si noi angajari sau bani tinuti la saltea de frica viitorului.
Macroeconomic am stat neasteptat de bine, cu o crestere economica peste asteptari, cu o inflatie in scadere, dar, din pacate, din lipsa cererii, cu stiri economice pozitive care s-au pierdut printre scandalurile politice, ceea ce face ca Romania sa nu isi poata „marketa si monetiza“ pe plan intern si extern lucrurile bune realizate.
Am ales zece evenimente care au fost surprinzatoare pentru mine in 2013, intr-un sens pozitiv sau negativ:
1. Scaderea dobanzilor pe piata monetara intr-un mod destul de solid, ceea ce a permis ca indicele ROBOR, folosit ca indicator de referinta in contractele de credit, sa scada sub 3% pe an. Cred ca dobanzile de acum, cel putin cele la depozite, sunt la un nivel minim istoric chiar de pe vremea lui Ceausescu. Scaderea inflatiei, de asemenea la un nivel minim is