La 60 de ani de la moartea sa, Alan Turing, matematicianul britanic cu o contributie importanta la aparitia computerului si unul dintre cei care au descifrat codul nazist Enigma, a primit luni iertarea regala pentru infractiunea de homosexualitate.
Turing a fost condamnat in 1952 pentru homosexualitate, pe vremea aceea un delict pedepsit cu severitate de lege in Marea Britanie si a primit o absolvire formala din partea reginei Elizabeth a II-a, scrie New York Times.
Iertarea a fost anuntata de ministrul britanic al Justitiei, Chris Grayling, care facuse un apel in acest sens catre regina.
Ministrul a declarat ca Turing, care a avut un aport major la stabilirea unor algoritmi matematici care au dus in cele din urma la descifrarea codului presupus impenetrabil al masinii Enigma, folosita in Al Doilea Raboi Mondial de catre Germania nazista, "merita sa ramana in memoria noastra si fie recunoscut pentru contributia sa fantastica la efortul de razboi si pentru mostenirea stiintifica pe care ne-a lasat-o".
Si premierul britanic David Cameron a declarat ca "actiunea sa a salvat nenumarate vieti". Turing s-a sinucis in 1952, la varsta de 41 de ani, la doi ani dupa condamnarea sa pentru acuzatii de "indecenta flagranta". In 1936, intr-o lucrare stiintifica, Turing a anticipat aparitia computerului, o masina care va putea efectua diverse actiuni folosind programare.
Turing e cel care a propus si testul care ii poarta numele, prin care se determina gradul de inteligenta artificiala. In 2009, premierul britanic Gordon Brown a prezentat scuze formal lui Alan Turing, declarand ca acesta a avut parte de un tratament "oribil", in cadrul unei "afaceri necinstite".
Guvernul lui David Cameron a refuzat insa sa ceara anul trecut absolvirea oficiala de orice vina a matematicianului britanic. O petitie online in favoa