Preparatele de Craciun, combinate cu tuica si vin, urmate de cozonac sunt un adevarat "bombardament gastronomic" chiar şi pentru cei cu antrenament in ale mancarii.
Mancarea aceea trebuie consumata "pe gustate", cu o pauza de cel putin trei ore intre mese, spune medicul nutritionist Simona Tivadar.
Romanii ar trebui sa respecte traditiile de Craciun si sa prepare in casa mancarea specifica sarbatorilor, dar pentru a evita supraalimentatia, carnea de porc si preparatele traditionale - carnati, caltabos, lebarul, sorici, jumari, sunculita, sarmale - ar trebui combinate cu legume si zarzavat, iar acestea din urma sa reprezinte doua treimi din farfuria cu mancare, a declarat pentru MEDIAFAX Simona Tivadar, medic specialist in nutritie si boli metabolice.
Medicul Simona Tivadar a recomandat ca la masa de Craciun sa se mance putin si, oricat de gustoase ar fi alimentele, sa fie pastrate rezerve si pentru celelalte zile, mai ales ca in mai putin de o saptamana urmeaza un alt "bombardament gastronomic", cel din noaptea de Revelion.
"Pentru a evita o supraalimentatie in perioada sarbatorilor de Craciun ar fi bine ca doua treimi din farfuria cu mancare sa contina legume si zarzavat, iar intre mese sa se faca o pauza de cel putin trei ore. Este recomandat ca toate aceste alimente sa fie consumate prudent, mai concret pe gustate, mai ales ca aceasta avalansa de mancare este consumata in doar trei patru ore, ceea ce nu se intampla in mod curent", a spus Simona Tivadar.
Medicul a adaugat ca la masa festiva nu ar trebui consumate, pe langa produsele traditionale, si alte alimente, cum sunt mititeii, covrigeii, alunele sau placintele, intrucat digestia va fi mult ingreunata.
Dupa o masa consistenta, este bine sa fie consumata doar o felie, cel mult doua de cozonac, acest desert putand fi mancat in cantitate mai mare la micul dejun, cu lapte sau cea