Bursa de energie a fost dominată luni, în penultima zi de tranzacţionare din acest an, de Hidroelectrica, producătorul reuşind să încheie contracte de 90 milioane de lei (20 milioane de euro) pentru a alimenta consumatorii cu energie hidro anul viitor.
Compania controlată de stat a scos la licitaţie în total 0,8 TWh de energie, dar a reuşit să vândă doar 0,5 TWh, cantitatea fiind echivalentă cu 1% din consumul naţional al României de anul trecut, de 52,9 TWh. Oferta a venit după o megalicitaţie de 400 milioane de lei la sfârşitul lunii noiembrie care nu a primit nicio răspuns din partea cumpărătorilor.
De data aceasta, furnizorii s-au înghesuit să cumpere energia hidro pusă pe bursă de companie la preţul de 165 lei pe MWh cu livrarea în primul semestru al anului viitor. Preţul propus de Hidroelectrica a fost egal cu cel la care Nuclearelectrica a vândut săptămâna trecută o cantitate substanţială de energie, pe care consumatorii o vor primi tot în prima jumătate a anului.
Cei doi furnizori de energie controlaţi de grupul italian Enel, Enel Energie şi Enel Energie Muntenia, şi-au adjudecat cea mai mare parte din energia hidro pusă pe bursă de Hidroelectrica. Cele două companii au cumpărat jumătate din oferta producătorului, urmând să plătească 70 milioane de lei. Pe piaţa reglementată, cei doi furnizori alimentează consumatorii din Bucureşti, Dobrogea şi Banat,
Traderii au ocolit pachetele ofertate de Hidroelectrica pentru livrarea în perioada aprilie-decembrie, care le-ar fi lăsat descoperite portofoliile pentru perioada de iarnă, când producţia de energie hidro este mai mică. Aceasta creşte substanţial în luna aprilie, datorită topirii zăpezilor, atât în munţii din care izvorăşte Dunărea, cât şi în afluenţii acesteia. În consecinţă, furnizorii nu au considerat atractiv preţul de 166,8 lei pe MWh propus de Hid