Lichiorul de ouă este bătura care se găsește pe mesele americanilor de Crăciun și Revelion. Deși în rețeta tradițională se regăsește alcoolul, acest ingredient poate fi omis astfel încât lichiorul să poată fi consumat de toată familia.
Consumat în special cu ocazia sărbătorilor de iarnă, lichiorul de ouă (original eggnog) este consumat în mod special în Canada și SUA, însă provine din Europa.
În secolul 17, lichiorul de ouă conținea ouă, lapte și vin și era băut în Marea Britanie de aristocrați la evenimente mondene.
În America, el a fost adaptat și a primit un ingredient nou, romul. Rețeta de bază a rămas aceeași de-a lungul timpulu, singurul ingredient care era schimbat fiind băutura alcoolică folosită.
George Washington prefera lichiorul de ouă cu whiskey, rom și sherry, iar sudiștii au înlocuit romul cu bourbonul.
Băutura a ajuns și în America Latină suferind și aici alte modificări. În Puerto Rico se folosea lapte de cocos, mexicanii adăugau scorțișoară, iar în Peru se folosea pisco - un rachiu obținut din struguri.
Rețetă eggnog 4 ouă1 linguriţă rasă nucşoară80 gr zahăr200 ml frişcă300 ml lapte100 ml burbon (wiskey, rom sau vodka)
Mod de preparare
Bateţi gălbenuşurile cu aproape tot zahărul (reţineţi o lingură pentru albusuri) până zahărul se dizolvă. Adăugaţi apoi laptele, frişca, bătura alcoolică, nucşoara şi amestecaţi bine. Separat bateţi albuşurile spumă tare cu o lingură de zahăr şi apoi încorporaţi-le la crema de gălbenuşuri.
Mod de servire
Serviţi cu nucşoară rasă deasupra şi păstraţi-l la frigider.
Alcoolul poate fi omis din rețetă și înlocuit cu esență de rom.