Ministrii britanici ar trebui sa urmeze niste pasi practici pentru a ajuta serviciile publice sa poata face fata imigrantilor romani si bulgari, alocand mai multe fonduri pentru locuinte, scoli si politie, considera Institutul de cercetare in domeniul politicii publice (IPPR).
Romanii si bulgarii puteau lucra in Marea Britanie doar cu anumite conditii, insa de la 1 ianuarie 2014 aceste restrictii vor fi ridicate.
Astfel, Ministerul de Interne de la Londra a precizat ca vrea sa se lupte cu cei care abuzeaza de libertatea de miscare in interiorul Uniunii Europene si a planuit deja masuri pentru a ingreuna accesul imigrantilor la ajutoarele sociale.
In context, IPPR a spus ca atmosfera de panica ce a cuprins Marea Britanie este mai degraba una simbolica, informeaza BBC.
The Economist, scrisoare deschisa catre romani: Veniti la noi sa munciti, sa va relaxati, sa faceti ce vreti!
Institutul arata ca in loc sa alimenteze articolele din presa despre romani si bulgari, oficialii de la Londra ar trebui sa gaseasca solutii pentru cererea de locuinte, care este in crestere, si sa aloce suficente forte de ordine pentru a aplana eventualele conflicte generate de aceasta situatie.
IPPR a facut apel ca in scoli si in centre medicale sa existe mai multi translatori.
Institutia mai sustine ca ar trebui sa existe bani alocati special pentru aceste masuri din taxele de viza si Fondul Social European.
"Este complet legitim ca politicienii sa fie ingrijorati de situatia imigrantilor europeni, mai ales ca acest subiect a provocat o anxietate generala. Insa raspunsul lor a fost mai degraba simbolic", a spus Alex Glennie, cercetator la IPPR.
Ministrii britanici ar trebui sa urmeze niste pasi practici pentru a ajuta serviciile publice sa poata face fata imigrantilor romani si bulg