Acum 72 de ani, o viitură uriaşă a măturat o localitatea întreagă de pe Valea Argeşului. Pe ruinele rămase, Mareşalul Antonescu a ridicat cel mai modern sat din România acelor vremuri. Sursa: VIOLETA FOTACHESursa: VIOLETA FOTACHE
1 /.
Una dintre cele mai frumoase construcţii de pe Valea Argeşului, mergând în sus, spre Cetatea Poienari şi spre Barajul Vidraru, este Mănăstirea Antoneşti. Sfântul lăcaş a fost numit aşa după întemeietorul ei, Mareşalul Ion Antonescu, dar a fost "rebotezată", în 2004, "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul".
Puţini ştiu, însă, că biserica şi corpul de clădire destinat măicuţelor sunt ridicate în mijlocul unui sat construit, în urmă cu 71 de ani, la ordinul Mareşalului Antonescu. Prizonierii ruşi, aduşi în timpul Celui de Al Doilea Război Mondial tocmai de pe frontul de Est, de la Odessa, au ridicat, acolo, cel mai modern sat al României, neegalat de niciun regim care a urmat la conducerea ţării. Avea în proiect case cu etaj, electricitate, spital, han turistic şi baie comunală.
Minunea de după potop
Am întâlnit minunea arhitecturală de la Poienarii- Noi, aşa cum este denumit satul, pe malul stâng al râului, în Zona de Nord a Văii Argeşului. "Toţi oamenii îl ştiu aşa, Antoneşti ori Satul Nou. A fost făcut în timpul războiului. În 1941, o viitură a distrus o mare parte din comună. A fost prăpăd atunci. Mareşalul Antonescu , piteştean fiind, a hotărât să facă un sat nou. Odată cu ridicarea acestuia s-a început şi construirea unei biserici, pe locul unde este, acum, mănăstirea", povesteşte primarul comunei Corbeni, Virgil- Remo Mateescu.
Arcul de Triumf
Ca să ne arate locul cu care se mândreau toţi argeşenii înainte de comunism, primarul s-a urcat în maşină şi ne-a condus spre mănăstire. Am trecut podul ce desparte cele două maluri ale Argeşului, am urcat un drum în pantă şi, în scurt timp, aveam în faţă n