CFR Marfă, CFR SA şi CFR Călători au cumpărat ilegal autoturisme de lux, pe care le-au cedat ulterior Ministerului Transporturilor prin contracte de comodat. Mai mult, companiile s-au angajat să suporte şi costurile de întreţinere ale maşinilor.
Aflate aproape în stare de faliment, mai multe companii din subordinea Ministerului Transporturilor îşi permit luxul de a face cadouri şefilor din minister. Potrivit ultimului raport public al Curţii de Conturi, pentru anul 2012, Ministerul Transporturilor a adâncit gaura din bugetele sărăcite ale companiilor din subordine cu peste 620.000 de lei, reprezentând cheltuieli de întreţinere ale unor maşini de lux, cedate ministerului prin contracte de comodat.
Auditorii Curţii de Conturi au stabilit că Ministerul Transporturilor a încheiat cu unele unităţi aflate în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea sa, contracte ilegale de comodat. Prin aceste contracte, s-au pus la dispoziţia ministerului, în folosinţă gratuită, 17 autoturisme de lux, mărcile Volkswagen, Audi, Mitsubishi şi Toyota, al căror preţ şi capacitate cilindrică depăşesc cu mult limita legală aprobate prin lege.
Cadouri scumpe
„Maşinile care fac obiectul contractelor de comodat au fost achiziţionate de unităţi care se confruntă cu dificultăţi financiare, ce înregistrează venituri provenite, în majoritatea lor, din alocaţii de la bugetul de stat”, se menţionează în raportul de control.
Este vorba de Societatea Naţională de Transport Feroviar „CFR Călători”, Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA şi Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” SA. Aceste companii au datorii de sute de milioane de euro şi supravieţuiesc numai datorită ajutorului primit de la stat. Potrivit surselor, autoturismele de lux sunt folosite de diverşi şefi din Ministerul Transporturilor.
Clauze abuzive
Prin