Unul dintre cei care au participat la Revoluţia din 1989 la Cluj e primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc. El rememorează zilele Revoluţiei şi spune că nu-i era frică. "Cred că eram inconştient", spune el.
Emil Boc a comemorat azi victimele Revoluţiei din 1989 de la Cluj, împreună cu câteva zeci de revoluţionari, şi a rememorat implicarea sa în evenimentele din urmă cu 24 de ani. "Când am ajuns eu aici", spune Boc lângă monumentul "Stâlpii împuşcaţi" ce marchează locul în care au fost ucişi de către militari mai mulţi clujeni - "Călin Nemeş era deja în faţa hotelului Continental şi spunea "trageţi dacă aveţi curajul, pentru că noi nu vrem decât libertate şi nu avem alte arme decât cuvântul". Atunci, absolut din senin, s-a tras şi toată lumea s-a răspândit pe unde a putut. Eu am ajuns la gardul voi de la statuia lui Matei Corvin, am văzut un tânăr cu fâş albastru, din mâna sa ţâşnea sângele".
Vezi mai jos declaraţia lui Boc:
În seara aceea tânărul Emil Boc a primit şi o sarcină, împreună cu alţi tineri - aceea de a păzi sediul Primăriei, care funcţiona atunci pe actualul bulevard al Eroilor. "Pentru că eram mai tânăr am fost pus să păzesc sediul Primăriei, cu o bâtă; Cred că eram inconştient, nu am simţit frica, nu mă gândeam că se poate trage. Nu aveam sentimentul de frică nici în acea noapte, deşi acum când mă gândesc eram victime sigure, luate la drumul mare. Era foarte multă lume şi asta ne-a dat curaj".
În prima zi a Revoluţiei de la Cluj, fix în urmă cu 24 de ani, au murit pe străzile oraşului mai mulţi tineri - cei mai mulţi în faţa hotelului Continental, la intersecţia cu librăria Universităţii. Ziaristul Victor Lungu a analizat în amănunţime zilele Revoluţiei de la Cluj şi a studiat declaraţiile celor implicaţi. Iată concluziile sale
Vezi imagini din 22 decembrie 1989, filmate de Csilla Konczei. Primarul Emil Boc poate fi obs