“Aş vrea să încep cu un moment de reculegere în memoria şi în omagiul eroilor anti-comunişti care au avut curajul să lupte, care au murit, au suferit în toată perioada comunistă în 1989”. Aşa a început o dezbatere pe posibilitatea ca perioada comunistă să fie introdusă în programa şcolară, la pachet cu înfiinţarea Muzeului Naţional al Totalitarismului în Fortul 13 de la Jilava, penitenciarul în care au fost închişi deţinuţii politici.
Este vorba despre două iniţiative legislative în pregătire, anunţate chiar cu ocazia împlinirii a 24 de ani de la căderea comunismului, la propunerea deputatului Forţa Civică, Dan Cristian Popescu, ocazie cu care a aşezat la aceeaşi masă foşti deţinuţi politici, reprezentanţi ai Ministerului Culturii, politologi şi istorici.
Concret, pornind de la ”suferinţa celor care au murit”, deputatul propune ca istoria comunismului şi totalitarismului să fie studiate în liceu, pentru ca aceştia „să cunoască ce s-a întâmplat atunci pe fapte, evenimente şi etape istoria comunismului care ne-a marcat secolul trecut”. A doua iniţiativă merge pe aceeaşi idee - de a marca această perioadă a istoriei, propunând ca Fortul 13 Jilava să fie transformat în muzeu cu acte în regulă.
„Vrem să-l punem pe harta obiectivelor cultural-turistice având la bază evenimentele petrecute atunci. Fortul 13 Jilava, un loc unde turiştii vor putea afla lucruri adevărate, care s-au întâmplat şi care azi ne marchează prezentul, aşa cum ne-au marcat istoria. Cunoaşterea acelor lucruri ne va face mai pregătiţi şi mai puternici pentru a începe schimbări reale în societatea românească”, a spus Dan Cristian Popescu.
Cele două idei au fost primite cu zâmbetul pe buze de către foştii deţinuţi politici, dar şi de fostul preşedinte Emil Constantinescu, după cum a precizat iniţiatorul.
”Ideea mi-a veniti vizitând Fortul 13 Jilava. Fiind parlamentar m-a