Nu plătiţi în avans bunurile comandate prin internet de la necunoscuţi, achitaţi marfa după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat, evitaţi firmele ce nu afişează date de contact complete - acestea sunt doar câteva dintre sfaturile Poliţiei pentru cei care fac cumpărături online.
O altă recomandare este aceea de a folosi un serviciu de curierat cu plata ramburs care permite deschiderea coletului la primire.
"Dacă vânzătorul îl presează pe cumpărător să încheie tranzacţia, acesta ar trebui să fie prudent. Dacă oferta este foarte tentantă, trebuie luată în considerare existenţa unor detalii care ar fi putut fi omise din anunţul de vânzare. În plus, în cazul unor nelămuriri, trebuie întrebat vânzătorul", mai spun poliţiştii, în setul de recomandări privind cumpărăturile online.
Oamenii legii au un sfat şi pentru ei care cumpără aşa-numitele produse "de firmă". În astfel de cazuri, spun poliţiştii, trebuie mers cu vânzătorul la un magazin autorizat, astfel încât să fie probată autenticitatea produsului cumpărat.
De asemenea, întâlnirea cu vânzătorul trebuie să aibă loc în zone publice, iar cumpărătorul poate fi însoţit de persoane în care are încredere.
Pentru cazurile în care plata produselor se face online, poliţia recomandă atenţie când se oferă detaliile cardului de credit sau debit pe internet. "Verificaţi întotdeauna dacă preluarea datelor se face prin protocol securizat (url-ul de tip https:// înseamnă protocol securizat, iar http:// e necriptat). Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card). Este mai sigur să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor on-line pe care să îl încărcaţi numai cu suma necesară achiziţiei", arată poliţiştii.
Un alt sfat este acela de a evitaţi firmele care nu afişează date de contact complete