Curiozitatea sau suspiciunea i-a împins pe mulţi să-şi vadă dosarul de la Securitate, însă aflarea adevărului n-a făcut decât să le zdruncine viaţa după ce au aflat că au fost turnaţi chiar de partenerul de viaţă, o rudă sau alt apropiat, reacţiile mergând de la dezamăgire şi indignare la furie.
Despre astfel de cazuri a vorbit, pentru MEDIAFAX, George Vişan, consilier principal la Direcţia Arhivă a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), care, în ultimii cinci ani, s-a ocupat de cererile de acces la dosare în sala de lectură.
Prin 2009, înainte de Crăciun, un bătrânel de vreo 75 de ani şi-a consultat dosarul de urmărire, nu foarte consistent, de circa o sută de file. "Văd că începe să se ţină de masă şi să tremure. M-am dus repede după un pahar de apă, l-am scos la aer. Am stat puţin de vorbă, n-a vrut să-mi spună iniţial, probabil îi era jenă, apoi a început să mi se destăinuie", îşi aminteşte Vişan.
În timp ce îşi citea dosarul, a văzut câteva note informative, bătute la maşină, care nu erau semnate cu numele real, ci cu unul conspirativ, şi totuşi, la a treia notă şi-a dat seama că informatorul era soţia. "Zic: Trăieşte? «Da, trăieşte. Nu i-am spus c-am depus cerere la CNSAS de acces, i-am zis că ies să mă plimb, n-am vrut s-o implic aşa» Şi-acuma unde-i? «Locuiesc lângă Gara de Nord, m-aşteaptă acasă cu mâncarea»", a fost conversaţia lui Vişan cu bătrânul.
Acesta a mai stat puţin, după care a pornit spre casă, urmând să revină pentru fotocopii ale unor file din dosar, după aproximativ o lună.
"Fusese medic el. Ce turna soţia? Pe lângă lucruri mărunte, că primeşte pachete de ţigări scumpe, cafea de la pacienţi, că are o amantă la serviciu, la un moment dat, că nu-şi face datoria de soţ, vă daţi seama, şi că încearcă să rămână în străinătate dacă pleacă la vreun congres", povesteşte Vişan.
Feme