Apă şi alte lichide pe stomacul gol, o cafea amară pentru alungarea senzaţiei de greaţă, multe fructe şi legume bogate în vitamina C, pauză de alcool şi grăsimi, dar şi plimbări, acestea sunt principalele reguli ale detoxifierii. Sursa: SHUTTERSTOCK
Ciorba de potroace, zeama de varză sau murăturile sunt mituri care nu au nici un efect asupra mahmurelii. Nutriţioniştii recomandă să începeţi cura de detoxifiere încă din seara de Crăciun.Vitamina C este marele aliat al organismului în lupta cu toxinele. Legumele cu frunze verzi, broccoli, citricele, usturoiul sunt alimentele care ajută la recuperarea după masa tradiţională.
A doua zi după festin, beți un pahar de apă la temperatura camerei, pe stomacul gol, urmat de o cafea amară (atenție în cazul cardiacilor). Norma de cel puţin doi litri se completează din apă plată sau minerală (în funcţie de tolerabilitatea fiecăruia), compoturi slab îndulcite, sucuri naturale de casă, dar şi ceaiuri. Ceaiul verde, un diuretic şi laxativ excelent, poate înlocui cu succes cafeaua. Se recomandă două-trei căni pe zi până la Anul Nou. Ceaiul de muşeţel (efect laxativ), ceaiul de soc şi ceaiul de urzică sunt alte sortimente cu proprietăţi curative.
Un meniu tipic în cura de detoxifiere cuprinde cereale integrale cu iaurt la micul-dejun, friptură slabă la grătar plus o salată, urmată de o felie de cozonac sau o prăjitură şi un fruct la prânz, un suc de portocale sau de grepfruit după-amiaza şi o salată de ton sau o salată bulgărească la cină. Fibrele reglează tranzitul intestinal îngreunat. Fructele şi legumele, cerealele integrale, nucile, seminţele, alunele neprăjite sau salatele asezonate cu ulei de măsline presat la rece trebuie să ia locul preparatelor din carne pentru patru-cinci zile.
"Lactatele probiotice stimulează digestia, iar, în plus, iaurturile hidratează la fel ca apa. Pofticioşii care tânjesc după ult