1 ianuarie 2015 este termenul limită până la care deţinătorii (persoane fizice şi juridice, fundaţii, asociaţii) de câini de rasă comună au obligaţia de a-i steriliza. Normele metodologice de aplicare a OUG 155/2011 privind maidanezii, publicate luni seara în Monitorul Oficial, prevăd posibilitatea, dar nu şi obligaţia eutanasierii câinilor fără stăpân dacă aceştia nu sunt revendicaţi în termen de 14 zile lucrătoare de la primirea în adăposturi. Decizia eutanasierii va fi luată de un împuternicit al primarului.
Deţinătorii de femele nesterilizate au obligaţia să declare gestaţiile, naşterile şi numărul de pui fătaţi oricărui medic veterinar, imediat după sesizarea gestaţiei. Declararea fătărilor şi a numărului de pui se face în maximum zece zile. Aceste date se trec în Registrul câinilor cu stăpân, prevăd normele metodologice preluate de hotnews.ro.
Ordinea în care trebuie capturate patrupedele:
*câinii care circulă liberi, fără însoţitori, din preajma şcolilor, grădiniţelor, locurilor de joacă, parcurilor, pieţelor
*câinii care circulă liberi în alte locuri publice
*câinii care circulă liberi în zonele periferice ale localităţilor
Obligaţiile autorităţilor
Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia ca, în 60 de zile, să facă o evaluare a numărului acestora.
Imobilizarea câinilor fără stăpân prin administrarea de la distanţă a unor substanţe stupefiante cu arme utilitare sau sarbacane trebuie efectuată sub stricta supraveghere a medicului veterinar.
Este interzisă mutarea câinilor fără stăpân din zona în care se află în altă zonă.
În adăposturi, căţeii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 săptămâni trebuie hrăniţi de trei ori pe zi, iar cei cu vârsta cuprinsă între 12 săptămâni şi 12 luni de două ori pe zi. După intrarea în adăpost şi înregistrare, fiecare câine va fi examinat medica