Ca la noi, la nimenea. Împărţiţi pe stiluri şi mitropolii, celebrăm Naşterea Domnului pe 25 decembrie, pe 7 ianuarie sau chiar de două ori. Indiferent de calendar, este o sărbătoare de suflet, care reuneşte famiile la aceeaşi masă.
Grăbiţi să-şi pregătească masa şi casa de Crăciun, orăşenii dau buzna în pieţe şi-n supermarketuri, trec pe la târgurile de cadouri şi pe la comercianţii care au venit la Chişinău cu maşini încărcate cu brazi. Cu două zile înainte de sărbătoare, Ana Scripliuc (62 de ani) din Chişinău a cumpărat toate cele necesare pentru a-şi întâmpina musafirii cu o masă bogată. „Am luat carne, dulciuri. Trebuie să ajung acasă să mai fac nişte bucate. Este o sărbătoare foarte frumoasă, care adună toată familia“, mărturiseşte gospodina. Spune că în acest an are un motiv în plus să petreacă. „Mă bucur că politicienii noştri au declarat ziua de 25 decembrie sărbătoare oficială în Moldova. Cred că nu mă bucur doar eu, ci şi o mare parte dine moldoveni. Trebuia să se întâmple mai demult“, accentuează femeia.
ÎN RÂND CU EUROPENII
Din acelaşi motiv, familia Ştefăniţă va întâmpina pentru prima dată Naşterea Domnului pe 25 decembrie. „Înainte, sărbătoream Crăciunul pe stil vechi, pentru că aşa era obiceiul în familie. Din acest an, îl vom face pe nou, că doar tindem să fim europeni şi trebuie să sărbătorim odată cu întreaga Europă!“, exclamă Veceslav Ştefăniţă (45 de ani). A venit tocmai din sudul ţării la Chişinău pentru a-şi face cumpărăturile la un târg specializat, însoţit de fetiţa lui de trei ani. Micuţa nu face diferenţă între tradiţii şi stiluri, însă-l aşteaptă oricând pe Moşul şi ştie cum să-i înmoaie sufletul. „Când vine, o să-i spun: «Moş Crăciun eşti cel mai bun». Ştie că vreau o păpuşă“, dezvăluie Loredana.
Pregătirile sunt în toi şi în unele sate. Lidia Costaş (47 de ani) din Colicăuţi, raionul Briceni, coace pâine pentru mas