Dincolo de însemnătatea religioasă a Crăciunului, pentru mulţi dintre români, această sărbatoare înseamnă mese îmbelşugate pe care se află, de regulă, carne de porc, sarmale, carnaţi şi alte preparate grele care ne-ar putea trimite la Urgenţă dacă mâncăm într-o zi cât alţii într-o săptămână. Aşadar, cârnaţii, caltaboşul, lebărul, şoriciul, jumările, şunculiţa, sarmalele ar trebui combinate cu legume şi zarzavat, iar acestea din urmă să reprezinte două treimi din farfuria cu mâncare, după cum sfătuieşte Simona Tivadar, medic specialist în nutriţie şi boli metabolice.
Medicul Simona Tivadar a recomandat ca la masa de Crăciun să se mânce puţin şi, oricât de gustoase ar fi alimentele, să fie pastrate rezerve şi pentru celelalte zile, mai ales că în mai puţin de o săptămână urmează un alt "bombardament gastronomic", cel din noaptea de Revelion.
"Pentru a evita o supraalimentaţie în perioada sărbătorilor de Craciun ar fi bine ca două treimi din farfuria cu mâncare să conţină legume şi zarzavat, iar între mese să se facă o pauză de cel puţin trei ore. Este recomandat ca toate aceste alimente să fie consumate prudent, mai concret pe gustate, mai ales că această avalanşă de mâncare este consumată în doar trei patru ore, ceea ce nu se întâmplă în mod curent", a spus Simona Tivadar pentru Mediafax.
Medicul a adăugat că la masa festivă nu ar trebui consumate, pe lângă produsele tradiţionale, şi alte alimente, cum sunt mititeii, covrigeii, alunele sau plăcintele, întrucât digestia va fi mult îngreunată.
După o masă consistentă, este bine să fie consumată doar o felie, cel mult două de cozonac, acest desert putând fi mâncat în cantitate mai mare la micul dejun, cu lapte sau ceai, a mai spus Simona Tivadar.
Băuturile trebuie şi ele consumate cu prudenţă. Este de preferat ca băuturile alcoolice să fie asortate felului de mâncare, în tradiţia sărbătorii