† DANIEL, prin harul lui Dumnezeu Arhiepiscopul Bucurestilor, Mitropolitul Munteniei si Dobrogei, Loctiitorul tronului Cezareei Capadociei si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Preacuviosului cin monahal, preacucernicului cler si preaiubitilor credinciosi din Arhiepiscopia Bucurestilor, har, milã si pace de la Hristos-Domnul nostru, iar de la noi pãrintesti binecuvântãri. „Vã binevestesc vouã bucurie mare, care va fi pentru tot poporul; Cã vi S-a nãscut azi Mântuitor, Care este Hristos Domnul” (Luca 2, 10 – 11)
Preacuviosi si Preacucernici Pãrinti, Iubiti credinciosi si credincioase,
Astãzi, Biserica binevesteste pentru tot poporul bucuria cea mare a Nasterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Izvorul bucuriei depline si netrecãtoare (Cf. Ioan 17, 13).
Sãrbãtoarea Nasterii Domnului este sãrbãtoare mare a bucuriei, la care participã cerul si pãmântul, dupã cum prevestea Psalmistul zicând: „Sã se veseleascã cerurile si sã se bucure pãmântul… de fata Domnului, cã vine…!” (Psalmi 95, 11-12). Creatia întreagã participã la aceastã bucurie negrãitã, întrucât ea este regãsirea bucuriei pe care au trãit-o Adam si Eva în Rai, înainte de a cãdea în neascultare si înstrãinare de Dumnezeu. Din momentul în care protopãrintii nostri au pãcãtuit si au fost alungati din Rai, lumea a devenit „o vale a jeluirii”, cum o numeste psalmistul David (Cf. Psalmi 83, 6) (Monahul TEOCLIT DIONISIATUL, „Maica Domnului în teologia si imnografia Sfintilor Pãrinti”, traducere de Cristina Rogobete si Adrian Marinescu, Editura Bizantinã, Bucuresti, 2002, p. 156). Însã, prin smeritã ascultare, Fecioara Maria a nãscut, ca om, pe Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul omenirii. De aceea, ea este numitã „bucuria si împãcarea lumii”; „De tine se bucurã, ceea ce esti plinã de dar, toatã fãptura (creatia)…, din care Dumnezeu S-a întrupat si Prunc S-a fãcut…”, se spune în cãrtile noastre litur