Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân au fost publicate luni seara în Monitorul Oficial. Astfel, deţinătorii (persoane fizice sau juridice, asociaţii şi fundaţii pentru protecţia animalelor) de câini de rasă comună sau metişi sunt obligaţi să sterilizeze patrupedele până la 1 ianuarie 2015 cel târziu. Autorităţile locale continuă să deţină puterea de decizie în privinţa alocării de fonduri pentru sterilizare, iar eutanasierea rămâne facultativă şi la mâna unui „împuternicit al primarului”. În text mai pot fi identificate şi diverse ambiguităţi atacabile, cum ar fi faptul că mutarea câinilor fără stăpân din zona în care se află în altă zonă este „interzisă”.
Principalele prevederi:
- Deţinătorii de câini de rasă comună sau metişi sunt obligaţi să sterilizeze patrupedele până la 1 ianuarie 2015. Deţinătorul poate fi persoană fizică sau juridică, asociaţie sau fundaţie pentru protecţia animalelor.
- Normele metodologice prevăd posibilitatea, dar nu şi obligaţia eutanasierii câinilor fără stăpân în cazul în care animalele nu sunt revendicate în termen de 14 zile lucrătoare de la intrarea în adăpost.
- Deţinătorii de femele nesterilizate au obligaţia de a declara gestaţia, imediat după sesizarea acesteia, la un medic veterinar. La fel, naşterile şi numărul de pui se declară în maximum zece zile de la producerea evenimentului, iar datele sunt trecute în Registrul câinilor cu stâpân.
- Consiliile locale pot subvenţiona total sau parţial sterilizarea câinilor cu stăpân.
- În termen de 60 de zile de la publicarea normelor, serviciile specializate în gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia să facă o evaluare a numărului de câini fără stăpân.
Tratamentul animalelor:
- Imobilizarea câinilor fără stăpân prin administrarea de la dist