Doctorul Adrian Copcea, medic specialist nutriţionist-diabetolog la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca, dă câteva sfaturi pentru a evita neplăcerile cauzate de excesele alimentare specifice Sărbătorilor.
“Urgenţele medicale sunt faţa nevazută a sărbătorilor. Pentru persoanele cu diabet, obezitate, gastrite, dislipidemii, pancreatite, boli cardiovasculare, gută şi alte afecţiuni, sărbătorile pot fi atât o bucurie cât şi o cauză de boală. Grăsimile şi dulciurile în exces, alcoolul şi mesele copioase pot însemna un efort digestiv şi metabolic prea mare pentru unele persoane, de aceea câteva precauţii sunt necesare”, a spus Adrian Copcea.
Sfaturi pentru mesele de sărbători
“Pentru persoanele cu diabet tip 2: volumul mare de mese, inclusiv de carbohidrati, poate impune ajustari pe perioada scurta a tratamentului (de exemplu cresterea dozei de insulina, daca este cazul). O variantă de a preveni hiperglicemia "de sărbători" este evitarea consumului unor cantitati mari de dulciuri (chiar si din cele destinate persoanelor cu diabet), paine, garnituri din cartofi, orez, paste, şi chiar fructe, o solutie simpla pentru prevenirea problemelor fiind includerea supelor slabe si a legumelor proaspete la mesele "neoficiale" din zilele de sarbatori, şi chiar la cele oficiale. Persoanele cu obezitate au ocazia, de sarbatori, sa profite de concediu nu pentru a se concentra excesiv pe diete temporare si pe planificarea luna ianuarie, ci mai ales pe includerea unui program intens de miscare, care poate fi, in special, mersul pe jos in aer liber. Componentele inutile din alimentatie (precum sucurile cu zahar, patiseriile, dulciurile industriale, rontaielile sarate) , pot fi evitate pentru a face loc meselor traditionale, care, la randul lor este bine sa fie impartite in mai multe reprize si diverse. Persoanele cu dislipidemie, gastrite, boli ale