IAŞI. Trei personalităţi ale vieţii publice din România au vorbit pentru Mediafax despre sărbătoarea Crăciunului, aşa cum are loc ea astăzi şi cum avea loc odinioară.
Cântăreţul Mircea Baniciu a declarat, pentru MEDIAFAX, că sărbătoarea Crăciunului a ajuns motiv pentru târguieli şi cadouri şi foarte puţină lume se mai duce la biserică.
Artistul şi-a amintit totodată de sărbătorile din copilăria sa. “Poate mergeam mai mult la biserică fiindcă era bunicul meu în viaţă şi cu el mergeam. Mergeam la colindat cu copiii, eu fiind timişorean (…) şi acolo încă obiceiurile sunt mai apropiate de biserică, mai ales în zona în care am crescut eu. Mergeam cu bunicul meu şi de Crăciun şi de Paşte la biserică. În plus, colindele nu lipseau niciodată, ne colindau copiii, mergeam şi noi la colindat şi toate minunile care se întâmplau de Crăciun, mă refer la bunătăţile care se puneau pe masă”, a spus Mircea Baniciu.
Cineastul Stere Gulea a declarat, pentru MEDIAFAX, că pe vremea comunismului, Crăciunul nu era “foarte legal”, iar oamenii trebuiau să alerge pentru a face rost de cadouri, considerând, totodată, că atunci sărbătoarea “era destul de cenuşie”, lipsită de “o explozie de culoare”.
Stere Gulea şi-a amintit de sărbătorile din tinereţea sa. “Eu am prins Crăciunul în perioada comunistă, nu l-am prins pe cel dinainte de comunism. (…) În perioada comunistă nu era prea legal. Sigur, oamenii sărbătoreau, dar trebuiau să alerge foarte mult să facă rost de mâncare, cadouri, cum e obiceiul, mai ales în ultimii ani ai comunismului devenise o mare, mare problemă”, a spus Stere Gulea.
Cu toate acestea, sărbătoarea Crăciunului era un prilej de a se întruni familia, de a desface cadourile şi de a se cânta “O, brad frumos”. “Nu era mare explozie de culori, totul era destul de cenuşiu, comparativ cu astăzi când este foarte multă culoare şi lumină. E clar că acum es