Pentru fiecare preparat culinar există un vin potrivit. Cum trebuie să mixaţi băuturile cu mâncare astfel încât satisfacţia să fie deplină. Contrar obiceiului, tăria înainte de masă nu este recomandată, pentru că amorţeşte papilele gustative.
Masa festivă de sărbători îmbină, în mod tradiţional, băuturile alcoolice cu bucatele pregătite cu precădere din carne de porc. 7EST vă prezintă modul în care trebuie „mixate” mâncarea şi vinul pentru ca masa să ofere o adevărată simfonie a gustului care să încânte papilele gustative.
Tăria, interzisă înainte de masă
Prima problemă de care trebuie ţinut cont este aceea a modului în care percepem băuturile. „Vinul este încă un aliment pe masă, nu o băutură. În nomenclatorul UE el aşa şi figurează, ca aliment, şi de aceea nu este accizat ca băuturile spirtoase”, explică Răzvan Avram, maestru de ceremonii la Good Point.
Pentru masa de Crăciun sau cea de Revelion, vinurile şi mâncarea trebuie compatibilizate în aşa fel încât papilele să nu fie agresate. „O tărie înainte de masă nu este foarte indicată, pentru că zăpăceşte papilele gustative. Ştiu că aşa e tradiţia, că la pomana porcului, când stai la -10 grade e indicată o ţuică, dar aia este altceva. La masă, eu nu recomand tăria înainte. Tăria este un digestiv, care se consumă după masă, şi avem o sumedenie de exemple, pornind chiar de la coniac. Deci, tăria se bea după masă, ca digestiv, şi nu înainte, ca aperitiv ”, spune Răzvan Avram.
De asemenea, specialistul Good Point susţine că nu are importanţă tăria vinului consumat în timpul mesei. „Toate vinurile au cam aceeaşi concentraţie alcoolică, aşa că nu prea mai are importanţă”, spune el.
Ce vin punem pe masa de Crăciun? Experţii ştiu cel mai bine
Alb şi sec la pui şi peşte
Pentru masă trebuie respectate câteva reguli simple, dar care sunt puţin cunoscute de publicu