O masă festivă de patru persoane este cu circa 15 – 20% mai costisitoare faţă de acum cinci ani. Preţurile legumelor, zahărului şi brânzeturilor au crescut cel mai mult. Sursa: SHUTTERSTOCK
Moment de bucurie, Crăciunul este pentru români unul din puţinele prilejuri de peste an în care familia se reuneşte. Românii încearcă să respecte fidel obiceiurile, chiar dacă pentru mulţi cheltuiala de Sărbători este o povară. Evz a calculat cât costă masa de Crăciun, realizând totodată o evidenţă a scumpirilor din ultimii cinci ani, pentru a vedea cu cât plătim mai mult decât înainte de criză.
250 de lei, un pranz festiv
Astfel, cel puţin 250 de lei este costul unui prânz tradiţional, pentru patru persoane, dacă includem pe listă doar strictul necesar. Aperitivele costă cel puţin 80 de lei, incluzând circa un kilogram de specialităţi de porc, unul de branzeturi şi o salată de legume. Pentru felul principal, trebuie scoşi din buzunar alţi 50 de lei, ţinând cont că 20 de lei este doar costul cărnii pentru sarmale, iar alţi 30 de lei preţul unui kilogram de carne de porc pentru friptură. Încă 20 de lei costă murăturile.
Şi cum cozonacii şi prăjiturile nu pot lipsi de la masa de Crăciun, alţi 50 de lei trebuie alocaţi desertului. Băutura trebuie să fie pentru toate gusturile. Aşa că, am inclus în meniu o sticlă de vin, care poate fi cumpărată cu 15 lei, un litru de ţuică - 20 de lei, şi încă 15 lei - apa minerală şi sucurile. Per total, 250 de lei, costul mesei.
Creşteri de preţuri
Deşi pentru mulţi dintre românii care lucrează în mediul privat salariile nu au revenit la nivelul de acum cinci ani, cheltuielile au crescut considerabil. În medie, alimentele s-au scumpit cu 15 – 20%, potrivit datelor indicate de Institutul Naţional de Statistică. Asta înseamnă că, acum cinci ani, costul unei mese de Crăciun ce cuprindea, în mare, aceleaşi alimente, era