Asa cum, cu prilejul sarbatorilor de sfarsit de an, fiecare popor isi are traditiile lui in prepararea bucatelor preferate, in etalarea colindelor sau in oferirea de daruri pentru copii, cele mai multe popoare se pot lauda si cu bauturile lor specifice sarbatorilor.
Se pare ca bauturile ocupa chiar un capitol mai nuantat si mai rafinat decat mancarea, in ele regasindu-se indeosebi aromele pe care natura le-a distribuit neuniform in diferitele zone geografice ale globului, comenteaza portalul mixstuff.
Poate ca de aceea, numeroase popoare s-au obisnuit sa asocieze sarbatoara cu o anumita bautura. Unele din aceste bauturi sunt deja de mare notorietate, altele se cunosc numai in plan local, dar asteapta sa fie descoperite.
Vinul fiert din Germania si Austria
Obiceiul vinului fiert a cuprins multe tari din nordul Eruopei, iar bautura servita in Germania si Austria nu face decat sa-i dea putin specific local, indeosebi datorita aromelor: scortisoara, ghimbir si portocala amara, toate introduse in vinul fiert - neaparat rosu. Daca ai fiert vin alb, inseamna ca n-ai facut sarbatoare.
Wassail sau Punch de Craciun - Marea Britanie
Traditia britanica privind bautura din cidru fierbinte isi are originile undeva prin anii 1400 si a ramas nemodificata pana in zilele noastre. Cidrul fiert pentru sarbatoare se numea in limbajul arhaic anglican wassail, iar termenul a ramas neschimbat. De altfel, termenul este o urare: wassail inseamna "sa fii sanatos". Este un alt fel de a spune "hai, noroc!"
Cola de Mono - Chile
Suna frumos acest "Cola de Mono", chiar atat de frumos incat nici nu-mi vine sa-l traduc cu atat de prozaicul "coada de maimuta". Respectiva bautura botezata astfel este un amestec cremos din pulpa de fructe, cu cea mai obisnuita vodca. Cei mai simandicosi o inlocuiesc eventual cu