Puţini români îşi pot imagina masa de Crăciun fără preparate din carne de porc. “Carnea de porc nu este cea mai sănătoasă”, explică nutriţionista Iulia Mare. Aceasta recomandă pentru masa de Crăciun o porţie zilnică de 150 de grame, făcută pe grătar. „Aşa se pierde o bună parte din grăsimea pe care o conţine carnea. Cel mai indicat este muşchiuleţul“, spune Mare.
Nu de puţine ori s-a vorbit despre faptul că înainte de masa de Crăciun este indicat să se consume alimente mai uşoare. “Aceasta este o practică greşită”, spune nutriţionista. “Trecerea bruscă de la legume şi carne slabă direct la preparatele din carne de porc nu face altceva decât să supună orgnismul la un şoc. Mai mult decât atât, câteva zile după Crăciun este indicat să nu se renunţe brusc la carnea de porc pentru că şi aici este vorba despre un şoc suferit de organismul uman, care timp de câteva zile s-a hrănit cu un tip de carne mai grasă”, a completat Iulia Mare.
La fel de greu poate fi să rezişti tentaţiilor de pe mesele încărcate. “Mesele de Sărbători ajung să fie deseori prea încărcate, astfel o parte din mâncăruri ajung să fie aruncate, sau pentru a evita asta, se mănâncă mai mult decât ne cade bine, Acest exces este extrem de nociv pentru organism, putând avea consecinţe severe pe termen lung. Este indicat să mâncăm cu măsură, câte puţin din toate alimentele, şi doar în timpul meselor”, avertizează nutriţionista. Sfat la fel de valoros este cel de a găti cu mai puţin ulei. “Să aveţi salate la fiecare masă. Astfel veţi consuma mai puţin din felurile principale. Folosiţi lactate cu conţinut redus de grăsimi, lapte de 1,5% grăsime şi smântână de 12%. Încercaţi să pregătiţi şi prăjituri mai uşoare, bazate pe fructe şi mai puţine crème de unt şi ouă”, a atenţionat Iulia Mare.
Perturbarea programului de somn, periculoasă
Un alt pericol pentru sănătatea noastră în perioada Sărbăt