Originară din Mexic, Crăciuniţa este astăzi cunoscută drept floarea sărbătorilor de Crăciun. La începutul secolului al XIX-lea, Joel Poinsett, pe atunci ambasador al Americii în Mexic, a adus floarea în Statele Unite, de aceea i se mai spune şi poinsettia.
Crăciuniţa este singura plantă din lume care îşi schimbă culoarea frunzelor în roşu, roz, galben sau crem şi ia astfel aspect de floare. Acest lucru se întâmplă întotdeauna în preajma Crăciunului.
Legenda Crăciuniţei
O veche legenda mexicană povesteşte că demult, după ce spaniolii au reuşit să-i creştineze pe mexicani, un copil sărac dorea să-i ofere lui Iisus Christos un dar. Copilul ştia că orice dar, oricât de modest, dacă este oferit din inimă, cu dragoste şi credinţa este bine primit de Dumnezeu. Pentru că nu avea bani, băiatul a cules de pe drum un buchet de flori şi l-a dus la biserică.
În ziua de Crăciun, plantele au înflorit arătând ochilor nişte buchete superbe, de flori roşii. Martorii evenimentului, credincioşii aflaţi atunci în biserică, au crezut că acesta este miracolul sărbătorii de Crăciun şi au numit planta crăciuniţa sau steaua Crăciunului.
Ziua Craciuniţei
În America, 12 decembrie este declarată Ziua Craciunitei. În fiecare an, în prejma sărbătorilor Crăciunului, vânzările cresc până la 250 de milioane de dolari fiind planta cea mai bine vândută de Crăciun.
Iată un cadou viu, gingaş, un ghiveci cu o crăciuniţa, pe care îl puteţi oferi în ziua de Crăciun, mai ales iubitorilor de flori sau celor care încă nu au plante în casă, deoarece crăciuniţa nu este pretenţioasă şi nu cere prea mare efort din partea proprietarului.
Steaua Crăciunului
Crăciuniţa albă (Poinsettia pulcherrima) este varianta albă a cunoscutei Craciunite. Mai cunoscută sub numele de Steaua Crăciunului, Crăciuniţa albă are nevoie de