Impinsi de criza sau sedusi de pretul scazut al terenurilor, mii de europeni s-au instalat in Bulgaria si in Romania, profitand de beneficiile Europei de Est.
Este situatia a 145.000 de straini, dintre care 52.000 sunt cetateni ai Uniunii Europene, potrivit Vosges Matin.
Dupa ce au lucrat in Brazilia si la Bruxelles, spaniolii Rafaela si Ricardo Alcaine au pus bazele unei societati de consultanta la Bucuresti, in Romania, si isi ajuta conationalii sa se instaleze in aceasta tara.
In vreme ce Spania iese timida din ultimii doi ani de recesiune, Romania a inregistrat o crestere 2,7% in primele noua luni ale anului, iar pentru 2014 previziunile arata o crestere economica de 2,4 procente, peste media europeana de 1%.
Magnet pentru bani: Ce domenii vor atrage cele mai multe investitii straine in 2014
"Transportul usor, traditia industriala, mana de lucru calificata", la care se adauga limba de origine latina sunt cateva dintre avantaje, a explicat Rafaela.
Romania, a cincea tara din Uniunea Europeana in ceea ce priveste terenurile agricole a sedus numerosi agricultori francezi, olandezi sau italieni. Pretul terenurilor variaza intre 2.000 si 4.000 de euro pe hectar, fiind de zece ori ieftin decat cel din Olanda sau Danemarca.
Un alt caz este cel al britanicului Matthew Willis, licentiat in lieratura, care a ales Sofia pentru a realiza un vis imposibil de cladit in tara natala: sa deschida un anticariat.
Un alt strain, britanicul Richard Fox, care si-a deschiss un magazin de vinuri in Bucuresti, face haz de problema imigrantilor din Europa de Est si sustine ca daca romanii si bulgarii vor sa mearga sa munceasca la Londra, sunt bineveniti.
Impinsi de criza sau sedusi de pretul scazut al terenurilor, mii de europeni s-au instalat in Bulgaria si in Romania, profita