Solistă a Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” din Bistriţa, Marioara Sigheartău spune că în mediul rural, mai ales pe Valea Bârgăului de unde provine, sărbătoarea Crăciunului se desfăşoară după aceleaşi ritualuri şi tradiţii vechi de sute de ani.
Marioara îşi aduce aminte cu plăcere anii copilăriei, când se adunau toţi copiii de pe uliţă şi luau casele la rând pentru a-i colinda pe gospodari.
„Îmi amintesc cu mare drag de anii copilăriei, când colindam uliţele satului, de la un capăt la altul. Ne întâlneam toţi copiii de pe uliţe şi colindam în fiecare casă, să aducem în case bucuria Naşterii Mântuitorului.
Nu s-au schimbat multe de atunci, încă se mai păstrează acest obicei cu colindatul din casă în casă a celor mici şi a celor maturi, dar nu la intensitatea cu care se colinda când eram eu copil mic. Nu cred că se vor pierde, probabil se vor păstra, nu la aceeaşi intensitate dar se vor păstra.
Îmi aduc aminte că după ce trecea de miezul nopţii, în seara de Crăciun, în fiecare an, după ora 12.00 veneau toate neamurile tatălui meu şi colindau la geam. Îmi aduc aminte, copil fiind şi dormind ne trezeau în colindele frumoase pe care ni le colindau la uşă”, spune Marioara Sigheartău.
Nici în privinţa bucatelor care se pun pe masă în zilele de Crăciun lucrurile nu s-au schimbat mult.
„La ţară părinţii mei fac aceleaşi bucate ca şi în trecut, cozonacii sunt extraordinari de buni şi întotdeauna face şi îmi trimite şi mie, aceleaşi preparate din porc, răcituri, sarmale, găluşte cum se spune la noi pe Bârgău, cam aceleaşi produse le găsesc şi acum, când mă duc la mama la colindat”, spune Marioara Sigheartău.