Bucuria de a sta la masa de Crăciun, după o perioadă lungă de post, nu ar trebui să se transforme în crize de bilă, de stomac sau de ficat. Pentru a nu ajunge la spital, trecerea la alimentaţia normală trebuie făcută cu atenţie şi ponderare, iar mâncarea trebuie combinată inteligent
„Postul este o modalitate de a-ţi domina pasiunile omeneşti, de a te înfrâna, de a demonstra că nu trăieşti ca să mănânci. Bucuria de a mânca după terminarea postului poate avea, însă, inconveniente, dacă nu se abordează trecerea la alimentaţia normală cu atenţie şi ponderare“, avertizează medicul Mihaela Buşegeanu, specialist în diabet, boli de nutriţie şi metabolism care are şi câteva sfaturi esenţiale pentru cei care nu vor să ajungă la spital după zilele de sărbătoare, presărate cu multă mâncare şi alcool.
Astfel, medicul ploieştean recomandă pentru mesele de Crăciun şi Anul Nou carne de porc slabă, peşte, carne de curcan, multe legume proaspete, ca atare sau în salate, ciuperci şi fructe. Grăsimile şi prăjelile trebuie evitate. „Foarte indicat în această perioadă este sucul de roşii. Conţine licopen, care protejează împotriva frigului şi, totodată, aciditatea roşiilor creşte absorbţia fierului din carne“, este pontul medicului.
Mese dese şi o hidratare adecvată
De asemenea, mâncarea trebuie mestecată bine şi încet, iar ultima masă a zilei, consumată cu minimum trei ore înainte de culcare, nu trebuie să fie abundentă. „După post, cel mai indicat este să se mănânce puţin şi des pentru a evita apariţia diareei, cauzată de mesele copioase după perioada de abstinenţă. De asemenea, trebuie să existe o hidratare adecvată, prin consumul de apă şi ceai în cantităţi mari“, spune Mihaela Buşegeanu.
Condimente şi ceaiuri aromatice pentru digestie
Dacă, totuşi, simţiţi că aveţi probleme, nu vă repeziţi direct la medicamente pentru ajutarea digestiei. Foarte mul