Angela Merkel a continuat cursul ei strict în vederea stabilizării monedei euro şi depăşirea crizei.
La rubrica Jurnal de Corespondent, William Totok, de la Berlin, examinează cum a fost anul 2013 pentru cea mai puternică femeie a Europei, cancelara germană Angela Merkel și pentru țara pe care o conduce.
După ce în 2011, guvernul federal a fost obligat să se debaraseze de ministrul apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, poreclit Googleberger, din cauza unui plagiat, anul politic 2013 a început cu un scandal similar. De data aceasta în centrul atenţiei s-a aflat ministrul educaţiei, Annette Coperta tezei de doctorat plagiate de ministru educației Annette Schavan x Coperta tezei de doctorat plagiate de ministru educației Annette Schavan Schavan, acuzată că teza ei de doctorat cuprinde mai multe pasaje „preluate” din terţe lucrări. Fiind o apropiată a Angelei Merkel, şefa guvernului a încercat să o apere pe colega ei de cabinet care s-a decis, în cele din urmă să demisioneze. Pentru a salva aparenţele cancelara a calificat demisia drept o dovadă a integrităţii lui Schavan care nu doreşte să aducă ministerului prejudicii morale.
În afară de acest scandal care trebuia rezolvat pentru a nu afecta alegerile generale proiectate pentru septembrie, Angela Merkel s-a confruntat în anul 2013 şi cu numeroasele probleme legate de depăşirea crizei din zona euro. În ţările din sudul continentului, cancelara a devenit ţinta unor critici care susţineau că politica de austeritate promovată de guvernul federal ar provoca pauperizarea economică a unor ţări ca Spania, Grecia şi Portugalia.
Fără a se lăsa impresionată de aceste critici, Angela Merkel a continuat cursul ei strict în vederea stabilizării monedei euro şi depăşirea crizei, încercînd să liniştească şi adversarii politicii ei din Germania.
Cei mai înverşunaţi contestatari ai