Deficitul bugetar a crescut in luna noiembrie cu 2,2 miliarde de lei, de la 7,6 miliarde de lei in luna anterioara la 9,8 miliarde de lei, respectiv 1,56% din PIB, nivel cu aproape un punct procentual sub tinta de 2,5% convenita pentru acest an cu Fondul Monetar International, scrie Mediafax.
Dupa primele zece luni, deficitul bugetului general consolidat reprezenta 1,21% din PIB. Executia bugetara s-a incheiat cu excedent in luna octombrie.
Autoritatile romane au negociat cu FMI in luna noiembrie o noua tinta de deficit pentru acest an, in crestere de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferenta care sa se refledcte exclusiv in cheltuieli suplimentare pentru co-finantarea proiectelor realizate din fonduri europene.
Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 182,6 miliarde lei (29,2% din PIB) in primele 11 luni si au fost cu 4,1% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit Ministerului Finantelor.
Incasarile din impozitul pe profit au urcat cu 1,2% fata de perioada similara din 2012, iar cele din impozitul pe venit cu 7,9% datorita cresterii veniturilor salariale ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar, a cresterii punctului de pensie si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013 si respectiv 1 iulie 2013.
Veniturile din TVA au crescut cu 4%, in timp ce veniturile din accize au fost mai mari cu 3,4%, influentate de majorarea accizei la motorina, bere si tigarete, precum si de cursul de schimb luat in calcul la plata taxelor.
Cresteri semnificative au fost inregistrate la veniturile din dividende (+194,64 milioane de lei), taxa pe utilizarea bunurilor (+907,8 milioane de lei lei, in principal datorita incasarii taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio), precum si din sumele din vanzarea certificatel