Pentru ei viaţa oamenilor este mai presus de orice. Indiferent că este frig, că plouă sau că ninge, fie că sunt zile de sărbătoare sau nu, ei sunt la datorie. Pompierii se numără şi printre cei pe care datoria îi obligă să îşi petreacă Crăciunul departe de cei dragi. Şi asta pentru ca noi toţi, ceilalţi, să ne petrecem sărbătorile în linişte.
Chiar dacă pompierii sunt la datorie, în unitatea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj se simte puţin şi spiritul Crăciunului.
"Pentru noi e atmosfera obişnuită din oricare zi de sărbătoare. Avem şi noi prăjituri de acasă şi multe poveşti. Dar nu e nimic deosebit. În rest, aşteptăm să treacă cu bine sărbătorile, fără evenimente", spune plutonier major Ioan Ştefan Aştilean, de la Inspectopratul pentru Situaţii de Urgenţă "Avram Iancu" Cluj.
Chiar dacă este Crăciunul, pompierii pun viaţa oamenilor mai presus de orice.
"Oamenii au nevoie de noi întotdeauna, chiar dacă este sărbătoare, chiar dacă este zi normală. Noi suntem solicitai şi trebuie să răspundem. Eu lucrez aici de nouă ani. Cred că am prins la muncă aproape toate sărbătorile. Intervenţiile au fost foarte multe, nu mai ţin minte numărul, dar una m-a marcat. A fost o intervenţie foarte dificilă când a ars un club în Cluj. Acolo şi vieţile noastre au fost puse în pericol", spune plutonier major Marius Crişan, de la ISU Cluj.
La datorie. Asta este deviza pompierilor. "De obicei, în perioada aceasta predomină incendiile şi accidentele rutiere. Incendiile pentru că la noi e tradiţionala tăiere a porcului şi oamenii folosesc foarte mult afumătorile care nu sunt plasate cel mai corect. De aemenea, de multe ori se folosesc tot felul de surse de încălzit improvizate şi apoi mai sunt şi accidentele rutiere", spune şi plutonierul major Cornel Szilagi.
În întreaga ţară, peste 11.000 de angajaţi din cadrul structurilor pentru situaţii de urgen