Iubiti Credinciosi! Ne pregatim an de an cu multa dragoste pentru sarbatoarea Nasterii Domnului, fiecare in felul sau. In timpul acesta ne straduim sa pregatim cadouri si asteptam curiosi sa vedem ce vom gasi sub pomul de Craciun.
Cadoul meu de anul acesta credinciosilor diecezei este Anul Daruirii de Sine a noului nostru plan pastoral. Ce inseamna aceasta? Daca imi dati voie, incep acum sa-l despachetez. Incerc sa va spun cum va fi/ar putea fi astazi acest dar semnul iubirii foarte mari a lui Dumnezeu, dar si al iubirii mele, in contextul sarbatorii Nasterii Domnului.
Nu-i asa ca, privind superficial Craciunul, pe primul loc in gandurile noastre se afla bradul si ceea ce punem sub el? De unde toate acestea? De ce pomul de Craciun? Ce se ascunde in spatele bucuriei, atmosferei fara seaman a Craciunului? Sa privim in adancul sarbatorii.
In vremea copilariei mele ma entuziasmam in mod deosebit daca asteptam musafiri sau daca mergeam in ospetie sau chiar la o nunta. Craciunul semnifica laolalta aceste doua aspecte: soseste un Oaspete si ne invita la o nunta vesnica. Sosirea Oaspetelui este un eveniment al intregii lumi. Vine de la Dumnezeu in mijlocul nostru, insusi Dumnezeu Creatorul este cel care se implica in conceperea sa. Venirea lui Dumnezeu este o surpriza enorma, fiindca soseste cum nimeni nu si-ar fi inchipuit. Se naste cu simplitate printre noi, asa cum am venit si noi pe lume.
Sfantul Evanghelist Ioan spune despre venirea lui Dumnezeu „si Cuvantul s-a facut trup si a locuit intre noi, iar noi am vazut gloria lui, glorie ca a unicului nascut din Tatal, plin de har si de adevar", Sfantul Evanghelist Luca spune doar atat: "(Maria) l-a nascut pe fiul ei, primul nascut, l-a infatisat si l-a culcat in iesle...". Ce inseamna acesta? Inseamna, ca Dumnezeul s-a prezentat in chipul nostru uman. E cu totul ca noi: om ade